Pentru a imbunatati calitatea vietii dumneavoastra apelati la sucurile naturale care va vor optimiza sanatatea in mod sigur.
Trebuie sa stiti ca micro-nutrientii valorosi sunt distrusi cand sunt tratati termic (fierbere legume/fructe).
Gatitul distruge acesti micro-nutrtienti, alterandu-le forma si compozitia chimica. Incercati sa evitati alimentele procesate, dar consumati fructe si legume organice.
Nutritionistii ne recomanda sa consumam intre 6 – 8 portii de fructe si legume pe zi, insa putini dintre noi fac acest lucru. Sucurile naturale de fructe si legume va garanteaza asimilarea dozei zilnice necesare de fructe si legume.
Afectiunile pe care sucurile naturale le pot trata sunt : obezitatea, tensiunea, diabetul, colesterolul crescut.
Lamaile si limetele sunt recomandate pentru diabetici deoarece nu contin zahar sau fructoza care cauzeaza complicatiile metabolice.
BENEFICIILE SUCURILOR NATURALE
Exista trei motive majore pentru a include sucurile naturale in dieta zilnica de optimizare a sanatatii:
Cu ajutorul sucurilor naturale, organismul absoarbe nutrientii. Din cauza alimentatiei deficitare, majoritatea persoanelor au probleme digestive. Din aceasta cauza organismul nu mai absoarbe nutrientii din legume. Consumandu-le sub forma de suc, acestea sunt “pre-digerate”, si astfel veti beneficia de majoritatea nutrientilor.
Datorita sucurilor naturale veti putea consuma o cantitatea optima de legume, intr-un mod eficient. Daca dieta dvs se bazeaza pe carbohidrati este indicat sa consumati 500 gr de legume crude, pentru 25 kg de masa corporala pe zi. Este dificil sa consumam o cantitate atat de mare de legume, de aceea este indicat sa consumati un pahar de suc natural de legume.
Varietate de legume consumate va creste. Multe persoane consuma aceeasi salata de legume zilnic. Acest lucru poate duce la o intoleranta in timp. Cu ajutorul sucurilor vegetale puteti consuma o paleta mai larga de legume, pe care in mod normal nu le consumati cu placere.
Pentru a obtine un suc de calitate achizitionati o presa de citrice sau de legume/fructe de calitate. Storcatoarele ieftine se rup repede, sucul obtinut nu este nutritiv, sunt zgmotoase si nu au o durata de viata indelungata.
Multi oameni cred ca prepararea sucurilor va fi o corvoada, dar majoritatea descopera ca utilizand storcatorul de citrice Zumex, este mai simplu decat si-ar fi imaginat.
Sucurile vegetale nu reprezinta o MASA COMPLETA.
Sucurile vegetale au foarte putine proteine, nu au grasimi, de aceea nu trebuie considerate drept o masa. Trebuie folosite pentru beneficiile lor, nu pot fi folosite in loc de masa.
Sucurile vegetale se recomanda a fi consumate singure, doar in cadrul curelor de detoxifiere. In mod normal insa, acestea se consuma la masa, sau intre mese, ca si gustare.
Ascultati-va corpul!
Este important sa consumati sucurile din legumele pe care nu le consumati ca atare. Sucul trebuie sa fie placut la gust.
Fiti atenti la ceea ce corpul dvs nu tolereaza. Dupa ce cosumati un suc vegetal trebuie sa va simiti bine, nu trebuie sa fiti balonati.
Pentru a va bucura de beneficiile sucurilor vegetale va sugeram cateva sfaturi.
1. Folositi legume fara pesticide
Pe cat posibil, este indicat sa folositi legume crescute organic. Va enumeram legumele, care de obicei, contin foarte multe pesticide. Incercati sa achizitionati aceste legume de la fermele organice:
Telina
Spanac
Napi
Stevia
Salata
Morvoci
Castravete
2. Pregatiti-va pentru o noua experienta.
Pentru a face experienta cat mai placuta iata cateva sugestii:
Pentru a diminua gustul amar al legumelor verzi, folositi ½ de lamaie sau de limeta.
Este mult mai indicat sa folositi lamaia sau limeta in locul morcovilor, al sfeclai sau al merelor, care contin mai multa fructoza.
Pasul 1: Pentru inceput folositi legume care se digera mai usor si care sunt tolerate de organism :
Telina
Fenicul
Castravete
Acestea nu sunt la fel de nutritive precum legumele verzi. Pe masura ce va obisnuiti cu gustul sucurilor preparate din legumele de mai sus, puteti introduce si alte legume mai nutritive.
Pasul 2: dupa ce v-ati obisnuit cu acestea puteti adauga urmatoarele vegetale:
Salata rosie
Salata verde
Salata Romana
Andive
Salata create
Spanac
Pasul 3: dupa ce v-ati obisnuit si cu acestea puteti adauga urmatoarele vegetale:
Varza
Varza chinezeasca
Nota: Sucul de varza vindeca cel mai bine ulcerul si reprezinta o sursa importanta de vitamin U.
Pasul 4 : cand sunteti pregatiti introduceti verdeturile in sucuri. Acestea se pot combina, obtinand sucuri delicioase:
Patrunjel
Coriandru
Fiti atenti la coriandru, deoarece nu este tolerat de oricine.
Pasul 5 : Ultimul pas : folositi una sau 2 frunze, deoarece sunt foarte amare:
Nap
Stevie
Papadie
Frunze de mustar
Stevia incercati sa o cumparati cu tot cu tulpina. Daca tulpina este taiata frunzele isi pierd din nutrienti.
3. Preparati sucuri delicioase
Pentru ca sucurile dvs sa aiba un gust bun, puteti adauga aceste ingrediente :
Lamai si limete : puteti adauga o jumatate de lamaie, si/sau o limeta ( fara partea alba).
Afine : puteti sa adaugati afine sau merisoare daca va plac . Cercetatorii au descoperit ca afinele contin de cinci ori mai multi antioxidanti decat broccoli-ul, sunt anticancerigene si previn bolile de inima. Sunt pline de fitonutrienti, protejand impotriva infectiilor tractului urinar. Pentru o portie de suc, adaugati 100 grame de afine.
Radacina de ghimbir : este usor picant, dar este foarte benefic. Beneficiile acestuia sunt : adjunvant in bolile cardiovasculare, previne arteroscleroza, scade nivelul colesterolului, previne oxidarea lipoproteinei ( LDL).
Nuca de cocos : puteti cumpara nuca de cocos intreaga, sau puteti cumpara fulgi de nuca de cocos. Are o aroma foarte placuta, si reprezinta o sursa excelenta de grasime pentru a balansa masa dvs. Nuca de cocos contine trigliceride, care au diverse beneficii. Puteti adauga si laptele din nuca de cocos in sucurile dvs, care reprezinta o sursa nemaipomenita de electroliti, in special de potasiu.
4. Sucurile vegetale se consuma imediat, sau se pastreaza cu atentie.
Pentru prepararea sucurilor veti avea nevoie de timp. In cazul in care va ganditi sa faceti sucul dimineata si sa il consumati mai tarziu, nu este o idee buna. Sucul vegetal este foarte perisabil si trebuie consumat imediat.
Sucul se poate pastra timp de 24 de ore, fara ca nutrientii sa se altereze prea mult, mai ales daca doriti sa luati sucul la munca si sa il consumati in timpul zilei.
Pastrarea sucului:
Sucul se pune intr-un vas care se poate inchide ermetic. Acesta se umple pana la gura, pentru a minimaliza cantitatea de oxigen din vas, pentru a evita oxidarea sucului.
Puteti cumpara un aparat de vidat pentru alimente, cu dispozitiv pentru borcane. Sucul se pune intr-un vas de sticla, se foloseste aparatul de vidat, pentru a scoate aerul din vas, care oxideaza sucul.
Se pune imediat la frigider si se consuma in cel mult 24 de ore de la preparare.
5. Curatati cu atentie centrifuga Zumex Multifruct
Razatoare storcatorului de suc se poate curata cu o periute de dinti. Pentru a curata o centrifuga profesionala Multifruct de legume/fructe va sunt necesare maxim 5 minute.
Centrifuga se curate imediat dupa ce ati preparat sucul, pentru a evita ca resturile rezultate de la prepararea sucului sa mucegaiasca.
NOTA: Sfaturi nutritionale despre prepararea sucurilor
Conform principiilor nutritionale, daca dieta dvs se bazeaza pe carbohidrati, este necesar sa consumati sucuri vegetale. Pentru a va recapata sanatatea incercati aceasta metoda. Daca nu aveti un tip de dieta , este recomandat consumul sucurilor vegetale, pentru beneficiile acestora asupra organismului.
Tipul de proteina si sucurile vegetale
Pentru dieta bazata pe proteine, trebuie sa urmati niste principii. Este recomandat sa consumati sucuri vegetale preparate din telina, spanac, sparanghel, fasole verde, conopida. Puteti adauga si legumele cu frunze verzi precum stevia, nap, papadie. Folisiti-le cu precautie, si fiti atenti la cum va simtiti dupa ce le consumati.
La inceput consumati cantitati mici de suc (180 ml), si depozitati-l corespunzator. Consumati cantitati mici de-a lungul zilei.
Pentru a putea consuma sucuri vegetale in cadrul unei diete proteice (metabolismul are nevoie de o sursa de grasime cruda), este important sa folositi o sursa de grasime cruda pentru prepararea sucului. Smantana dulce, untul, ouale crude, avocado, untul de cocos, semintele de in macinate sunt sursele de grasime crude, cele mai recomandate.
Pe langa sursa de grasime cruda, in sucurile vegetale puteti adauga si o parte din pulpa legumelor, pentru un plus de gust.