Cel mai complex studiu privind preferințele si percepția consumatorilor pentru sucurile naturale
În perioada ianuarie – aprilie 2024, s-a desfășurat un sondaj cu privire la preferințele consumatorilor legate de sucurile de citrice. Zumex România, filiala locala a producătorului spaniol de echipamente și soluții pentru procesarea fructelor și legumelor, a inițiat un sondaj amplu intervievând un număr de 862 de persoane, din mediul urban si rural.
Participanții la sondaj au fost selecționați dintre clienții prezenți in magazinele retail, cafenele si restaurante sau locații ce comercializează sucuri naturale.
Insight-uri din Sondaj
Sondajul a demarat cu o întrebare despre frecvența consumului de sucuri de citrice, urmată de o întrebare suplimentară care investiga motivele din spatele consumului frecvent, după caz.
Întrebările ulterioare au acoperit subiecte precum:
– Motivele specifice pentru consumul sucurilor de citrice;
– Aromele preferate de consumatori;
– Factorii care influențează selecția sucurilor de citrice, având în vedere aspecte precum metodele de producție, aspectul, textura și starea de conservare.
În plus, participanților li s-a cerut să evalueze importanța diferiților factori atunci când cumpără sucuri din citrice, daca exista preferințe pentru o anumita marcă și înclinația lor către alternative precum nectarul sau alte băuturi răcoritoare.
Obiectiv:
Obiectivul principal al studiului a fost dublu: de a analiza și actualiza preferințele în schimbare ale consumatorilor în selecția sucurilor din citrice și de a evalua atributele senzoriale și fizico-chimice a două tipuri de sucuri: suc proaspăt stors și un suc comercial disponibil pe piața locala, indicat de către participanți ca fiind alegerea lor preferată.
Constatări:
Datele au arătat că, consumatorii tind să consume sucuri din citrice o dată până la de trei ori pe săptămână (28,3%), sucul din portocale remarcându-se ca alegerea favorită (52,4%). Decizia de cumpărare este determinată de sortimentul de fruct utilizat pentru producția sucului, prețul produsului și prospețimea. Beneficiile pentru sănătate și prezența vitaminelor au fost de asemenea, importante în selecția sucului, insa nu semnificativ.
Conținut Nutrițional:
Sucurile din citrice sunt renumite pentru abundența lor de nutrienți, inclusiv vitamina C și diverse componente bioactive precum polifenolii. Fiind o sursă bogată de minerale, în special potasiu, sucurile din citrice oferă beneficii semnificative pentru sănătate. De exemplu, 100 g de suc de grepfruit conține aproximativ 150 mg de potasiu, în timp ce sucul din portocale conține 200 mg.
În contrast, sucurile din citrice conțin în general niveluri scăzute de calciu, ceea ce a determinat producătorii sa adauge calciu și vitamina D în unele sucuri procesate, sporindu-le atractivitatea nutrițională, în special pentru băuturile de mic dejun destinate copiilor.
Citricele și sucurile obținute din acestea sunt de asemenea surse bogate de acid folic recunoscut printer altele, pentru creșterea celulelor si reducerea semnelor de îmbătrânire. În plus, rolul vitaminei C este crucial în biosinteza colagenului în alimentele îmbogățite cu fier pentru copiii mici, sucurile din citrice fiind astfel un aport ideal pentru alimentele fortificate.
Preferințele Demografice:
La nivel urban, atât femeile, cât și bărbații au indicat modele de consum similare, deși din sondaj reiese ca bărbații prezintă un consum zilnic sau aproape zilnic puțin mai mare în toate grupurile de vârstă, cu excepția celor de peste 65 de ani, care consumau mai rar sau deloc din cauza prețurilor ridicate.
La nivel rural, consumul de sucuri naturale din citrice este nesemnificativ pentru sondaj, acesta indicând insa un consum ridicat de băuturi comerciale carbogazoase cu arome de fructe.
Motive pentru Consum Ocazional:
Printre cei care consumau sucuri de citrice mai puțin de o dată pe lună sau deloc, motivele principale citate au fost preferința pentru apă (45,1%) și fructe proaspete (38,8%). Considerentele de preț și alergiile la citrice (3,1%) au fost de asemenea, menționate ca factori care limitează consumul.
Preferințe pentru Tipurile de Suc:
Participanții la sondaj au exprimat o preferință clară pentru sucurile naturale obținute prin stoarcere (40,5%), în comparație cu cele comerciale, produse din concentrate (mai puțin de 30%). Cel mai mic interes (13,5%) a fost arătat, pentru sucurile NFC (not from concentrate), posibil din cauza preocupărilor legate de termenul de valabilitate mai scurt, sau pentru ca nu sunt procesate termic.
Concluzie sondaj:
Sondajul a concluzionat că sucul natural din portocale a fost alegerea preferată (52,4%), ghidată în principal de gust, beneficiile pentru sănătate, vitamine și nutrienți dar și considerentele de preț. Majoritatea respondenților au favorizat sucurile proaspăt stoarse și sucurile naturale din fructe, nefiind interesați de clasificarea sucului.
Sucul comercial “X” identificat ca cel mai apreciat de către cei intervievați, s-a diferențiat semnificativ de sucurile stoarse manual în ceea ce privește culoarea și gustul. În plus, s-a demonstrat ca alegerea dispozitivului de stoarcere a portocalelor a avut un impact asupra caracteristicilor organoleptice, astfel, cu storcătoarele profesionale Zumex cu tehnologie de presare la rece, sucul proaspăt își păstrează toate caracteristicile, menținându-se o culoare mai vibrantă si un gust proaspăt, comparativ cu alte extractoare semi-automate.
Introducerea în dietă, precum și neexcluderea unor astfel de produse în perioada COVID-19, în opinia consumatorilor, este extrem de benefică datorită conținutului de vitamina C prezentă în sucuri.
Asa cum acest studiu subliniază importanța conștientizării consumatorilor, la fel ca si recomandările din medicina preventiva, îmbunătățirea imunității prin consumul de fructe proaspete și sucuri 100% naturale este esențială pentru sănătatea consumatorilor.