Un recent studiu realizat de o companie din Brazilia, specializata in nutritie, a demonstrat ca dieta cu suc de portocale asigura reducerea caloriilor si ameliorarea obezitatatii precum si alte avantaje.
Diferiti autori pe teme de dieta au corelat consumul de suc din portocale cu cresterea in greutate a organismului ca si consecinta a continutului de zahar din fruct, neexistand insa niciun studiu temeinic sau o legatura demonstarata stiintific in acest sens.
Studiile de laborator nu au inregistrat in evidentele epidemiologice ca exista o asociere a consumului de suc natural din portocale cu riscul de crestere in greutate a organismului.
Compania de cercetare din Brazilia, a investigat aletoriu 78 diete impotriva obezitatii. Participantilor, impartiti in doua grupe, le-au fost alocate diete slabe in calorii pentru o perioada de 12 luni, diete cu si fara consum de suc natural din portocale, intr-o cantitate de 500 ml / zi.
Aceasta cantitate de suc natural din portocale, reprezinta un exces de consum conform normelor pentru tarile Europene, standard stabilit la 150 – 200 ml / zi. Subiectii studiului de fata au fost verificati si monitorizati de sase ori in perioada de cercetari.
Rezultatul este surprinzator, demonstarnd in egala masura modificari in greutate si pierdere de grasimi pentru dietele testate.
S-au constatat imbunatatiri semnificative la nivelul insulinei (HOMA – IR), profilului lipidelor si al statusului antiinflamator la ambele grupuri de studiu, consecinta directa a pierderii cu succes din greutatea corporala. Deasemenea au fost observate imbunatatiri semnificative la subiectii care au consumat suc natural din portocale.
De exemplu, in grupul „orange juice”, nivelul insulinei a scazut cu 18%, CRP s-a redus cu 33% iar ratia totala colesterol LDL a scazut cu 24%.
Referitor la modificarile in dieta, grupul „orange juice” a inregistrat o crestere semnificativa a aportului de vitamina C iar acidul folic a scazut de la 163% la 62% comparativ cu grupul de control (fara suc natural din portocale in dieta).
Consumul sucului natural din portocale a imbunatatit absorbtia de acid folic la nivelul de aproximativ 95% conform dietei recomandate. Aportul de vitamina C a crescut cu 50% in consum, depasind standardul zilnic, fiind bine asimilat de catre organism.
Cercetatorii au concluzionat ca aportul de suc natural din portocale, ca parte integrala a dietelor, nu inhiba pierderea in greutate si imbunatateste senzitivitatea insulinica, profilul lipidelor la nivel inflamator fata de cei care nu consuma suc fresh din portocale.
In concluzie, consumul sucului natural din portocale, poate oferi o larga varietate de avantaje pacientilor ce aplica diete pentru scaderea greutatii corporale.
Sursa Studiu: Ribeiro C et al. (2017)